Vídeňské párky – klasika v uzenářství
Začal je kdysi vyrábět rakouský řezník Johan Georg Lahner, který se vyučil řemeslu ve Frankfurtu nad Mohanem, odkud se v roce 1805 přestěhoval zpět do Vídně. Od něj pak výrobek převzali další řezníci a těmto párkům se začalo říkat vídeňské párky. Odtud se jejich výroba rozšířila i do českých zemí, kde se staly pochoutkovým výrobkem.
Vídeňské párky jsou jemné párky a připravují se z vepřového masa, separát je zcela vyloučen. Plní se do tenkého, skopového, křupavého střívka. Podíl masa nesmí být nižší než 50 %, tučnost může být nejvýše 35 %.
Konzumace párků za studena či za tepla záleží na každém, samostatně či v doprovodu hořčice, křenu nebo plátku dobrého chleba.
Tato klasická pochoutka je oblíbená napříč generacemi a její načasování je skutečně různorodé, od snídaně přes svačinu, oběd či večeři.
Dovedete si dnes představit uzenářství bez nich?
Guten Appetit! Dobrou chuť!