Gornicky

Brie – oblíbená francouzská specialita

Víte, že…

Brie už několik desetiletí patří mezi nejvíce vyráběné a konzumované sýry ve Francii?

Že Brie je název francouzského regionu, z něhož tento sýr původně pochází?

Že počátek jeho výroby sahá až do 15. století?

Tento mimořádně chutný, měkký sýr je mezi znalci sýrů velmi oblíbený. Vyrábí se z kravského mléka a obsahuje 50–60 % tuku v sušině. Většinou se nechává zrát až čtyři týdny. Tato doba je nezbytná k tomu, aby se vyvinula bělavě vypadající ušlechtilá plíseň, která mu dává nesrovnatelně krémovou a smetanovou chuť, která se rozvine, pokud je sýr před konzumací ponechán cca 15 minut při pokojové teplotě. Vzhledově se hodně podobá sýru Camembert.

Brie je v přiměřeném množství důležitou součástí zdravé výživy, protože obsahuje vysoký podíl vitaminu B2. Obsahuje i vysoký podíl proteinů, může tedy pomáhat potlačovat pocit hladu.

Brie patří mezi oblíbené sýry na obložené talíře. Chutná skvěle s fíkovou a hruškovou salsou, ale i rozpečený s ořechy. Vychutnáte si jej v doprovodu červeného vína. Pokud z něj odstraníte kůru, můžete jej použít i do polévek a omáček, protože se velmi dobře rozpouští. Výborně se hodí i do salátů a pomazánek.

Vyzkoušejte pomazánku se sušenými rajčaty. Ze sýra ze všech stran ostrouhejte do misky kůrku, přidejte měkký vnitřek a změklé máslo a vše dobře promačkejte, utřete vidličkou. Osolte, opepřete a vmíchejte nadrobno nakrájená sušená rajčata. Nakonec přidejte nasekané listy bazalky. Pomazánku nechte před podáváním chvíli odležet v chladu.

Bon appétit! Dobrou chuť!