Španělské tapas
I ten, kdo ve Španělsku náhodou ještě nebyl, ví, že se jedná o malé porce jídel, které se servírují jako doprovod k dobrému španělskému vínu. Nabídka tapas je opravdu pestrá, v tzv. španělských “tapaserias“ se na vás usmívají ze skleněných vitrín a nevíte, kterou dřív si dát.
Ta nejjednodušší se připravuje právě se sušenou šunkou. Bílý chléb nebo rozkrojenou bagetu opečeme na elektrickém grilu z obou stran. Je důležité gril dostatečně nahřát, aby se co nejrychleji vytvořila kůrka a vnitřek chleba nebo bagety přitom zůstal nevysušený. Mělo by stačit 1–1,5 min. z obou stran. Rozkrojeným rajčetem pečlivě potřeme plochu krajíce či bagety. Propícháme vidličkou a zalijeme jemným praménkem olivového oleje. Poklademe plátky šunky a ihned podáváme.
Buen apetito! Dobrou chuť!